Aparatul de vidat

Acest tip de aparat cuprinde un corp cilindric, in care se roteste un rotor in pozitie excentrica, cu crestaturi in care sunt inserate palete. In timpul rotatiei, ele sunt impinse de catre forta centrifuga impotriva corpului aparatului. Se formeaza, astfel, cavitati al caror volum creste treptat si care aspira aerul evacuat pentru a-l elimina prin conducta de refulare. Daca este folosit ca si compresor, aparatul aspira aerul inconjurator, care este comprimat pentru a fi utilizat. Aparatul sau pompa rotativa cu palete functioneaza pe principiul urmator: volumul util al cavitatii creste de la zero la o valoare maxima, aspirand aerul din exterior; Acest volum este apoi izolat din exterior si scade treptat prin eliminarea aerului refulat. Pompele uscate pot functiona continuu, in functie de presiunea atmosferica sau vidul maxim, fara nicio problema. Ele nu pot fi folosite decat cu filtre specifice in cazul in care aerul aspirat este umed sau contine particule de ulei sau de alte lichide. Compresoarele rotative au avantajul de a produce aerul la presiunea dorita, fara pulsatii, evitandu-se astfel utilizarea de rezervoare tampon.

Principalele domenii de aplicare sunt: la manevrarea prin ventuze, la masinile automate de ambalare, la masinile de prelucrare a lemnului, la presele pentru lemn sau materiale plastice.

Aparatele rotative lubrifiate au principiul de functionare similar cu cel al aparatelor uscate. Acest tip de aparat este, insa, echipat cu o lubrifiere cu ulei a pieselor aflate in miscare si realizeaza o presiune absoluta mai mica. Prezenta uleiului necesita, astfel, o filtrare pentru a reduce poluarea de la evacuare.

Principalele domenii de utilizare sunt: ambalarea vacuum (sub vid) a produselor alimentare, degazarea argilelor, prelucrarea sticlei, marmurei si a lemnului, in domeniul electromedical.

Aparatele din versiunea WR reprezinta o evolutie a gamei standard si au un dispozitiv capabil sa separe condensul de ulei si sa il evacueze cand pompa este oprita. Caracteristicile acestei versiuni sunt: controlarea continua a nivelului, a starii si a vascuozitatii uleiului, robinet manual de scurgere a condensului de ulei, contact al nivelului maxim de lichid in carcasa.

Daca aparatul trebuie sa functioneze cu concentratii crescute de oxigen (> 21%), este necesar sa se utilizeze un lubrifiant specific, deoarece oxigenul tinde sa arda in prezenta vaporilor de ulei mineral.

Leave a Reply

Your email address will not be published.